The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε Long Reads

Η κατάρα της Ολλανδίας στα Μουντιάλ

Τρεις χαμένοι τελικοί για τους Οράνιε που έχουν φορέσει για τα καλά την ταμπέλα του loser

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΝΟE 23, 2022

Η κατάρα της Ολλανδίας στα Μουντιάλ
@imdb.com

Γενικά η εθνική Ολλανδίας έχει αποκτήσει το προσωνύμιο του loser. Σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει στην πηγή και δεν έχει πιει νερό. Η σχολή των Ολλανδών στο ποδόσφαιρο είναι τεράστια και έχει παράξει εκατοντάδες παίκτες εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο έχει μόνο έναν τίτλο. Το Euro του 1988. Το ίδιο έχει και η Ελλάδα…

Αλλά αυτό που συμβαίνει στα Μουντιάλ είναι ακόμα χειρότερο. Η εθνική Ολλανδίας έχει φτάσει σε τρεις τελικούς και έχει ηττηθεί και στους τρεις. Άλλες δυο φορές έχει φτάσει στους ημιτελικούς και έχει αποκλειστεί στα πέναλτι. Πολλοί μιλούν για κατάρα, η οποία ξεκίνησε το 1974.

Η διαφορά με τους άλλους δυο τελικούς ήταν ότι σε εκείνον τον τελικό, η Ολλανδοί ήταν φαβορί. Είχαν φτάσει έως εκεί με γκολ 12-1 και το total football ήταν ανίκητο. Ο αγώνας ξεκίνησε και η Ολλανδία προηγήθηκε στο 2ο λεπτό με πέναλτι που κέρδισε ο Κρόιφ και εκτέλεσε ο Νέσκενς. Όλα έδειχναν ότι αυτός ο τελικός δεν μπορούσε να χαθεί.

Αλλά ο Κρόιφ είχε αρκετά νευρά. Και χωρίς τον ηγέτη της, όλη η ομάδα δεν ήταν συγκεντρωμένη. Πολλοί λένε ότι ο εκνευρισμός του Κρόιφ είχε να κάνει με ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ότι ο ίδιος και κάποιοι συμπαίκτες του είχαν διασκεδάσει στην πισίνα του ξενοδοχείου με σαμπάνιες και γuμνές γυναίκες. Και αφού το έμαθε η σύζυγός του, την οποία ο Κρόιφ λάτρευε, το μυαλό του δεν ήταν στο ποδόσφαιρο. Το αν αληθεύει το περιστατικό ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Το θέμα είναι ότι οι Γερμανοί γύρισαν το ματς πριν το ημίχρονο και πήραν το τρόπαιο με 2-1.

Στο επόμενο Μουντιάλ ο Κρόιφ δεν ταξίδεψε. Πολλοί λένε ότι δεν τον άφησε η γυναίκα του. Εκείνος είχε πει ότι δεν θα πάει στην Αργεντινή λόγω της χούντας. Η Ολλανδία παρολ' αυτά έφτασε στον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε τη διοργανώτρια Αργεντινή. Οι οικοδεσπότες προηγήθηκαν με τον Μάριο Κέμπες αλλά οι Ολλανδοί ισοφάρισαν στο 82ο λεπτό και έστειλαν το ματς στην παράταση. Όμως εκεί με δυο γκολ από Κέμπες και Μπερτόνι, η Αργεντινή κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο.

Χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια για να φτάσει ξανά σε τελικό. Σε μια χώρα στην οποία ίδρυσαν αποικία από το 1652. Το πρώτο Μουντιάλ της Αφρικής έγινε στη Νότια Αφρική και είχε φτάσει στο τέλος του. Στον τελικό βρέθηκε η Ολλανδία και η Ισπανία, που τότε πρωταγωνιστούσε παντού. Το ματς έφτασε και αυτό στην παράταση. Εκεί ο Άντρες Ινιέστα με ένα γκολ χάρισε το τρόπαιο στου Ίβηρες, βυθίζοντας ξανά τους Οράνιε στη θλίψη και την εσωστρέφεια.

Είχε προηγηθεί ένας χαμένος ημιτελικός στα πέναλτι το 1998 και ακολούθησε άλλος ένας το 2014, ξανά στα πέναλτι. Κι έτσι οι Ολλανδοί έχουν μείνει με ένα τρόπαιο, έχουν φορέσει για τα καλά την ταμπέλα του loser και έχουν μια κατάρα να σπάσουν, που ίσως, δεν το ξέρουμε, να την ξεστόμισε η γυναίκα του Κρόιφ το 1974.

Πολλοί λένε ότι η φετινή εθνική Ολλανδίας μπορεί να φτάσει ξανά σε έναν τελικό. Το ρόστερ είναι γεμάτο, αλλά δεν έχει την ποιότητα του παρελθόντος. Όμως είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Εμείς πάντως δεν το πιστεύουμε. Εσείς;

Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb