ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκουριασμένη πόλη που η θάλασσα εξαφανίζει λίγο λίγο κάθε μέρα

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΦΕΒ 27, 2024

Η σκουριασμένη πόλη που η θάλασσα εξαφανίζει λίγο λίγο κάθε μέρα
youtube
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσε να είναι σκηνικό από μετα αποκαλυπτική ταινία του Χόλιγουντ, όμως αποτελεί πόλη που κατοικείται ακόμα και σήμερα και παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανοιχτά των ακτών του Αζερμπαϊτζάν, στη Κασπία Θάλασσα, βρίσκεται η πόλη Neft Dashlari.

Πρόκειται για μια πόλη που μοιάζει με τεράστια πλατφόρμα εξόρυξης και σήμερα φιλοξενεί 2500 κατοίκους.

Κατασκευάστηκε από το σοβιετικό καθεστώς, επί εποχής Στάλιν και δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί εργαζόμενους που βοήθουσαν στην εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.

Το 1949 οι μηχανικοί της Ρωσίας βρήκαν τεράστια αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή και αμέσως ξεκίνησε το χτίσιμο της πόλης, που περισσότερο μοιάζει με ένα δίκτυο τεχνητών νησιών.

'Ηταν τόσο μεγάλη η παραγωγή που στη πόλη κατασκεύαστηκαν, γήπεδα, κινηματογράφοι, δάση, εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, οτιδήποτε χρειαζόταν για να είναι ικανοποιημένοι οι εργάτες στην εξόρυξη πετρελαίου.

Εκεί ζούσαν περίπου 5000 εργαζόμενοι με τις οικογένειες του και πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση, ήταν από τις πόλεις που προσέφεραν πολλά στην οικονομία του καθεστώτος.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ αφέθηκε στη μοίρα του, με πολλά από τα τμήματα να καταρρέουν και να βυθίζονται στη θάλασσα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πόλης σήμερα είναι σκουριασμένο.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι πετρελαϊκών πόρων εξακολουθούν να εξορύσσονται και πως η τοποθεσία μπορεί να λειτουργήσει για περίπου 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb