The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι ο «λευκός θόρυβος»;

Ποιος είναι ακριβώς και πως πήρε το όνομα του

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΙΑΝ 24, 2023

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι ο «λευκός θόρυβος»;
@tubefilter.com

Όταν οι άνθρωποι αναφέρουν τον «λευκό θόρυβο», μπορεί να μιλάνε για κάθε διαρκή θόρυβο που μπλοκάρει τους υπόλοιπους η απλά σε κατευνάζει. Ωστόσο μια σειρά από τουβλάκια της Lego να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο σαν ντόμινο, δεν είναι είναι κάτι που αποτελεί «λευκό θόρυβο».

Όπως εξηγεί το Live Science, ο λευκός θόρυβος είναι ένας συνδυασμός όλων των ηχητικών συχνοτήτων που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος, να παίζουν στο ίδιο πλάτος. Η συχνότητα, η οποία ουσιαστικά περιγράφει πόσες φορές ένα κύμα επαναλαμβάνεται ανά δευτερόλεπτο, καθορίζει πόσο υψηλός ή χαμηλός είναι ένας ήχος. Το πλάτος, ή το ύψος κάθε κύματος, αντιστοιχεί στην ένταση. Φανταστείτε ένα πιάνο με ξεχωριστό πλήκτρο για κάθε τόνο που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος. Αν μπορούσατε να χτυπήσετε όλα αυτά τα πλήκτρα επανειλημμένα με την ίδια ακριβώς δύναμη (οπότε κανένα πλήκτρο να μην ήταν πιο δυνατό από ένα άλλο), θα είχατε κάτι που μοιάζει με λευκό θόρυβο.

Ονομάζεται έτσι επειδή είναι το ακουστικό αντίστοιχο του λευκού χρώματος, που είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός όλων των μηκών κύματος φωτός που μπορούν να δουν οι άνθρωποι. Μπορεί να μας βοηθήσει όμως να κοιμηθούμε όπως λένε κάποιοι;

Κάποιες μελέτες ισχυρίζονται ότι θα σε κοιμίσει και μάλιστα βαριά. Αλλά εξαρτάται από τον άνθρωπο. Αν το κάνουμε κάθε βράδυ για να κοιμηθούμε μπορεί να το συνηθίσουμε τόσο, που να μην μπορούμε αργότερα να κοιμηθούμε χωρίς αυτό. Αλλά βιολογικά, δεν το χρειαζόμαστε.

Μπορεί να βοηθήσει ώστε να μπλοκαριστούν άλλοι ήχοι που μας ξυπνούν ή μας κρατάνε ξύπνιους. Όπως εξηγεί το Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, ο λόγος για τον οποίο μπορεί μια σκάλα που τρίζει ή ένας συναγερμός αυτοκινήτου να σας κάνει να ξυπνήσετε, είναι λιγότερο σχετικό με το πόσο δυνατός είναι αυτός ο ήχος και περισσότερο στο πόσο ξαφνικός ή ασυνεπής είναι. Δεδομένου ότι ο λευκός θόρυβος είναι συνεχής και ενσωματώνει ήδη όλες τις ανιχνεύσιμες συχνότητες, οι υπόλοιποι ήχοι χάνονται μέσα σε αυτόν.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb