The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Σαν σήμερα: Η ίδρυση της δισκογραφικής που έφερε επανάσταση στη μουσική

Και στις φυλετικές διακρίσεις

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΙΑΝ 12, 2022

Σαν σήμερα: Η ίδρυση της δισκογραφικής που έφερε επανάσταση στη μουσική
@eu.freep.com

H Motown είναι η θρυλική δισκογραφική εταιρεία που έδωσε «ψυχή» στη λεγόμενη «μαύρη» μουσική, αναδεικνύοντας τη Soul αλλά και τη Jazz και την Blues.

Ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου του 1959 στο βιομηχανικό και γεμάτο εργάτες, Ντιτρόιτ. O Berry Gordy Jr. δανείστηκε 800 δολάρια από τους γονείς και στη δεύτερη προσπάθεια του να γίνει επιχειρηματίας, πέτυχε και με το παραπάνω. Εμπνεύστηκε το όνομα της εταιρείας, το Motown, από το παρατσούκλι της πόλης του Ντιτρόιτ, που είναι το Motor Town, λόγω των πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών που υπήρχαν στην πόλη.

Η εταιρεία κατάφερε να αναδείξει πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και συγκροτήματα όπως ο Marvin Gaye, ο Smokey Robinson, οι Jackson 5, οι Supremes, ο Stevie Wonder, η Diana Ross και πολλοί άλλοι, που έμειναν στις καρδιές εκατομμυρίων θαυμαστών, μέσα και έξω από τις ΗΠΑ, από κάθε φυλή και κοινωνική τάξη. Γιατί η ίδρυση της Motown δεν έκανε μόνο καλό στη μουσική αλλά και στην καλυτέρευση των φυλετικών διακρίσεων που τη δεκαετία του ’60 ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Πως; Με μια μίξη της pop με τη soul, που αγαπήθηκε από το «λευκό κοινό» και έφερε κόσμο και μουσικούς πολύ πιο κοντά.

Για 20 περίπου χρόνια, η Motown κρατούσε τα ηνία στη δισκογραφία γύρω από τη «μαύρη» μουσική. Ίσως έπαιζε και μόνη της. Όμως, μετά την ακμή έρχεται και η παρακμή, το κρίμα στην υπόθεση είναι ότι η παρακμή της οφείλεται σε μια αποτυχημένη απόφαση του ιδρυτή της. Ήταν όταν αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της από το Ντιτρόιτ στο Λος Άντζελες, λίγο πριν το 1970. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους, καθώς η εταιρεία έχασε την κοινωνική της αναφορά, που ήταν η πολυπληθής μαύρη κοινότητα τους εργατικού Ντιτρόιτ.

Η παρακμή ήταν σταδιακή και ολοκληρώθηκε το 1988, όταν ο Berry Gordy Jr. την πούλησε στην MCA, έναντι 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η εταιρεία αποτελεί label της Universal και προμοτάρει τις νέες τάσεις στη «μαύρη» μουσική, όπως την R&B και τη Hip Hop.

Διαβάστε Ακόμη
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb