The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό του Nicolas Jaar;

Η τάση και τα όρια του αυτοσχεδιαστικού πειραματισμού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση ΣΕΠΤ 27, 2017

repository/2017/Jaar_Nicolas_large.jpg

Ξεκίνησε να φτιάχνει μουσική στα 14 και δεν άργησε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Κάπως έτσι, έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν παραγωγό με τη σοβαρότητα και την εμπειρία ενός βετεράνου κι ας είναι μόλις 27 ετών.

Στο μουσικό σύμπαν του Nicolas Jaar τα πάντα καθοδηγούνται από υπόγεια συνθεσάϊζερ και υπνωτικές συνθέσεις πάνω στις οποίες χτίζεται το οικοδόμημα του ήχου του και χαράσεται η πορεία για τη διαδρομή που θέλει να σε παρασύρει ο ανήσυχος δημιουργός.

Όπως συμβαίνει συνήθως τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ήρθαν από το οικογενειακό περιβάλλον. Γοητευμένος ήδη από τις συνθέσεις των Mulatu Astakte και Erik Satie, ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής το 2004 και σε ηλικία 14 ετών, όταν ο πατέρας του δώρισε τον δίσκο “Thé au Harem d'Archimède” του Ricardo Villalobos.

Έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν παραγωγό με την εμπειρία και τη σοβαρότητα ενός βετεράνου κι ας είναι μόλις
27 ετών.

Τις επιρροές του παρατηρούμε 3 χρόνια αργότερα στο δισκογραφικό ντεμπούτο του στην Wolf & Lamb με το “The Student EP” που περιελάμβανε ένα ρεμιξ από τον Seth Troxler που δήλωσε “ένα από τα πιο ταλαντούχα μυαλά στη dance σκηνή αναμένεται να αναδειχθεί”.

Το πρώτο άλμπουμ του Jaar, “Space is Only Noise” έμελλε να γίνει ένα underground φαινόμενο. Κατάφερε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας την φήμη του στα ύψη με κοινό και κριτικούς να μιλούν με αποθεωτικά λόγια. Όλο αυτό το καλοδιαλεγμένο χαρμάνι από downtempo, jazz, minimal, house το ονόμασε “Blue Wave”

Ο ίδιος επιμένει να ωθεί την δημιουργικότητα του στα άκρα, δοκιμάζοντας τα όρια του πειραματισμού. Απόδειξη αποτελεί το εντυπωσιακό 5ωρο σετ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη όπου χρησιμοποιούσε live samples από κομμάτια που άκουγε πρώτη φορά ενώ η μπάντα που τον συνόδευε ακολουθούσε τους αυτοσχεδιασμούς του. 

Λίγο μετά, το 2013, αποφάσισε να ενσωματώσει έντονα blues κιθαριστικά στοιχεία στις συνθέσεις του χάρη στη συμβολή του Dave Harrington που για καλή μας τύχη θα σχηματίσουν τους Darkside την ίδια χρονιά και θα κυκλφορήσουν το άλμπουμ “Psychic”. Θεέ μου, τι άλμπουμ! Ποιός μπορεί να ξεχάσει το “Paper Trails” ειδικά στο παρακάτω βίντεο του RA.

Τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, ο Nicolas Jaar εξακολουθεί να κάνει παραγωγές, remixes, να ερμηνεύει σε συναυλίες ή να πραγματοποιεί dj sets σε όλο τον κόσμο. Το 2015 συνέθεσε την μουσική για την Γαλλική ταινία Dheepan η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει το δικό του label, Other People, μέσω του οποίου διοχετεύει δικό του νέο υλικό, όπως τo τελευταίο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “Sirens”, αλλά και άλλους καλλιτέχνες προερχόμενους από μια ευρεία μουσική γκάμα. 

Η συνέχεια της καριέρας του αναμένεται τουλάχιστον τόσο ενδιαφέρουσα όσο ο ίδιος και οι δουλείες του…

O Nicolas Jaar έρχεται στη Θεσσαλονίκη ως καλεσμένος της NON Aesthetics για ένα μοναδικό live την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της NON στο facebook.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb