The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Long Reads

Βόρεια Κορέα: Πόσο μακρία είναι ο Κιμ από το να πατήσει το «κουμπί»;

Πόσο κοντά είναι ένας νέος πόλεμος;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΜΑΡ 11, 2024

Βόρεια Κορέα: Πόσο μακρία είναι ο Κιμ από το να πατήσει το «κουμπί»;
youtube

Πριν μερικά χρόνια ήταν το μόνιμο θέμα συζήτησης, παγκοσμίως. Η Βόρεια Κορέα είχε στρέψει όλα τα βλέμματα παγκοσμίως πάνω της σχετικά με το οπλοστάσιο που διαθέτει και τη διάθεση που έχει να τα χρησιμοποιήσει.

Σήμερα βρισκόμαστε πάλι στη δύσκολη θέση να αναρωτιόμαστε αν το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει σκοπό να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο.

Με το μέτωπο στην Ουκρανία να είναι ακόμα ανοιχτό, με τις πολεμικές συρράξεις στη Παλαιστίνη, αλλά και με μια Αφρική που είναι έτοιμη να "πάρει φωτιά" ανά πάση στιγμή, οι αναλυτές μιλούν για ολέθριο αποτέλεσμα αν η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει κάποιο χτύπημα απέναντι στη Νότια Κορέα.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Ο ηγέτης του καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση, εξαιτίας της αναθέρμανσης των σχέσεων με τον Πούτιν.

Ο ρόλος που παίζει γύρω από το εμπόριο όπλων και ορυκτών τον έχει καταστήσει βασικό παίκτη στο παγκόσμιο πολεμικό σκάκι.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας κάνει συνεχείς δοκιμές πυραύλων, με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές και να πλήξουν στόχους σε μεγάλη ακτίνα.

Επίσης έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Η Ιαπωνία έχει πολλές φορές μιλήσει για αύξηση του κινδύνου μια σύρραξης στη περιοχή και η ίδια αυξάνει τις δαπάνες εξοπλισμού υπό το φόβο μιας επίθεσης στα εδάφη της.

Τα άλλα σημάδια που ανησυχούν είναι η διαταγή κατεδάφισης ως «εκτρώματος» της Αψίδας της Επανένωσης, ενός μνημείου αφιερωμένου στην προοπτική επανένωσης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

Καταργούνται τρεις οργανισμοί που είχαν αντικείμενο την επίτευξη συμφιλίωσης στην κορεατική χερσόνησο.

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τη χαρακτηρίζει πλέον «λάθος», κατονομάζοντας τη Σεούλ ως «πρωταρχικό αντίπαλο και αμετάβλητο κύριο εχθρό».

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν έχουμε πρόθεση να τον αποφύγουμε», τόνισε ο ίδιος τις προάλλες, σε μια πύρινη ομιλία στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση στην Πιονγιάνγκ.

Υπάρχει ήδη σχέδιο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για «πλήρη κατοχή, υποταγή και ανάκτηση» της Νότιας Κορέας, σε περίπτωση πολέμου.

Τα ΜΜΕ ενημέρωσης της χώρας κλιμακώνουν την ένταση με καθημερινή προπαγάνδα για κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και την ανάγκη απάντησης σε αυτούς.

Κυκλοφορούν αφίσες στη χώρα που λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταστραφούν.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Οι ειδικοί είναι διχασμένοι. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που λένε ότι είναι δοκιμασμένη συνταγή για να επιτύχει ενότητα και σταθερότητα στο εσωτερικό της, το καθεστώς. Επίσης είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του πληθυσμού από τα προβλήματα που μαστίζουν την Βόρεια Κορέα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θεωρούν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες παγκοσμίως, καθώς θεωρεί ότι έχει φτάσει η χρονική στιγμή, τώρα που όλα είναι ρευστά διαθνώς, η χώρα του να αποκτήσει έναν μεγαλύτερο ρόλο. Και ο μόνος δρόμος για το πετύχει είναι μέσω της στρατιωτικής ισχύος και του εκφοβισμού.

Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb