The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Πέθανε ο νονός της house, Frankie Knuckles!

Σε ηλικία 59 ετών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση ΑΠΡ 01, 2014

Πέθανε ο νονός της house, Frankie Knuckles!

Πέθανε χθες, 31 Μαρτίου, σε ηλικία 59 ετών, ο Αμερικανός DJ και μουσικός παραγωγός Frankie Knuckles. Ο Knuckles ήταν γνωστός ως ο «νονός της house», αφού ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της νέας χορευτικής τάσης τη δεκαετία του '80 στο Σικάγο μαζί με τους Ron Hardy, Marshall Jefferson, Lil Louis, Jesse Saunders, Steve Silk Hurley kai Farley Jackmaster Funk. O θάνατός του προήλθε από επιπλοκές με το διαβήτη. Στη φωτογραφία παρακάτω τον βλέπετε μαζί με το Barack και τη Michelle Obama: 

Ο Frankie Knuckles γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 18 Ιανουαρίου 1955. Ξεκίνησε να παίζει μουσική στη Νέα Υόρκη, δίπλα στο θρύλο Larry Levan, μετέπειτα γνωστός από τη μακρόχρονη θητεία του στο club «Paradise Garage».

Πρωτοπήγε στο Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του '70, για να παίξει μουσική από το 1977 έως το 1982 στο φημισμένο club «Warehouse», απ' όπου πήρε το όνομά της η μουσική house. Στο «Warehouse» πήγαιναν κυρίως μειονότητες –μαύροι, ισπανόφωνοι και ομοφυλόφιλοι– όπου μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα σε μια περίοδο καταπίεσης. Το 1982 όμως το «Warehouse» αύξησε την είσοδό του, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι υψηλό για το καθιερωμένο κοινό του. Έτσι ο Knuckles άνοιξε το club «Power Plant», όπου τον ακολούθησαν οι πιστοί χορευτές του.

Σε αυτά τα δυο club ο Knuckles πειραματιζόταν με τη μουσική που είχε βάση την disco και την soul. Έπαιζε τους δικούς του ρυθμούς από drum machine κάτω από το κομμάτια, τα επέκτεινε σε διάρκεια στα πιο χορευτικά τους σημεία, έπαιζε τραγούδια νέων καλλιτεχνών κατευθείαν από το μπομπινόφωνο, ενώ έβαζε ηχητικά εφέ, που σε συνδυασμό με τα φωτορυθμικά προσέθεταν μια θεατρική πτυχή. Τα DJ sets του είχαν μεγάλη διάρκεια, διαρκώντας πολλές φορές από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Ήταν πρωτίστως DJ, αλλά έκανε πολλές μουσικές παραγωγές, που θεωρούνται ύμνοι της house, μερικές από τις οποίες παρατίθενται παρακάτω:

 

Μετά το κλείσιμο του «Power Plant» το 1987, όταν πλέον είχε καθιερωθεί ο ήχος της house παγκοσμίως, ο Knuckles συνέχισε να παίζει στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τη δεκαετία του '90 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου έπαιξε στα φημισμένα «Sound Factory» και «Sound Factory Bar», ενώ συνεργάστηκε σε παραγωγές με τον γνωστό στο ελληνικό κοινό David Morales.

Έκανε remix σε πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ήταν οι Michael Jackson, Whitney Houston, Pet Shop Boys και Depeche Mode.

To 2004 η πόλη του Σικάγο τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του στην οδό όπου βρισκόταν κάποτε το club «Warehouse» και ανακηρύσσοντας την 25η Αυγούστου ως «Ημέρα Frankie Knuckles», με βοήθεια από τον τότε γερουσιαστή Barack Obama. Η πόλη βέβαια δεν αγκάλιασε τη house όπως άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, αφού το 2000 πέρασε νόμο που επέβαλε πρόστιμο δέκα χιλιάδων δολαρίων σε όσους οργάνωναν χορευτικά πάρτι χωρίς άδεια. Ο Knuckles μπορούσε να περπατά στο Σικάγο χωρίς να τον αναγνωρίζει κανείς, ενώ αντίθετα τον χαιρετούσαν διαρκώς φίλοι της μουσικής που τον συναντούσαν σε αεροδρόμια της Ευρώπης, όπου πάντα τύχαινε μεγάλης αποδοχής.

«Ο Θεός έχει θέση στην πίστα», είχε κάποτε πει. «Ακόμα και όταν χοροπηδάνε σαν τρελοί στην πίστα, η μουσική διατηρεί τα πνεύματα ήρεμα, αφού όλοι συγκεντρώνονται στο να περάσουν καλά, να αγαπάνε τη μουσική, αντί να σκέφτονται κάτι αρνητικό. Νομίζω πως ο χορός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για τον εαυτό του – και δεν κοστίζει τίποτα».

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb