The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Shows

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αθήνα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Αρωμα παράδοσης και καρναβαλικές διαδρομές στους δρόμους της πόλης!

Γράφει η MATINA KONTOY
Δημοσίευση ΜΑΡ 15, 2024

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αθήνα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Φωτ. αρχείου / pexels

Κορυφώνεται το τριήμερο από 16 έως 18 Μαρτίου η μεγάλη γιορτή της Αποκριάς, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης.

Η Αποκριά, ως μία γνήσια ελληνική γιορτή με ρίζες από την αρχαιότητα, έχει παραδοσιακό χαρακτήρα και διακρίνεται για την πλούσια εθιμοτυπία της σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ο Δήμος Αθηναίων αναδεικνύει το στοιχείο της παράδοσης και τα αποκριάτικα έθιμα, φέρνοντάς τα στις γειτονιές του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού, πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, για να παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και να αναβιώσουν τοπικά αποκριάτικα έθιμα, που θα μας μυήσουν στο πνεύμα της Αποκριάς, σκορπίζοντας κέφι και χαρά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε: «Kαθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 16 και 17 Μαρτίου, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης μετατρέπονται σε ένα ατελείωτο πολύχρωμο γαϊτανάκι, με πάρτι για τα παιδιά, μουσικές συναντήσεις με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, αποκριάτικες διαδρομές με άρωμα παράδοσης. Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου είστε όλοι καλεσμένοι στο Λόφο του Φιλοπάππου για να γιορτάσουμε παραδοσιακά τα Κούλουμα με μουσική, χορό και σαρακοστιανά εδέσματα».

Το Σάββατο 16 Μαρτίου ο εορτασμός του καρναβαλιού στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζει δυναμικά με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους σε διάφορα σημεία, αλλά και στους χώρους πολιτισμού της πόλης. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους κολάζ με χαρτοπόλεμο στην Πινακοθήκη, θα συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και θα διασκεδάσουν στην αποκριάτικη γιορτή στον πεζόδρομο στη συμβολή Γενναίου Κολοκοτρώνη και Ματρόζου.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει με τις μελωδίες της την Καλλιδρομίου, το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira με βραζιλιάνικο ρυθμό και χορό θα πραγματοποιήσει μια ξεσηκωτική αποκριάτικη διαδρομή από τον Περιφερειακό Φιλοπάππου έως την Πλατεία Μερκούρη, ενώ η Ένωση Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος» θα χαρίσουν στη μέρα άρωμα αποκριάτικης παράδοσης από τη Λέσβο, αναβιώνοντας το έθιμο της Πατινάδας σε μία διαδρομή από την Πλατεία Παπαδιαμάντη έως την Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής.

Παιδική αποκριάτικη γιορτή στο Ζάππειο και αναβίωση της Πλακιώτικης Αποκριάς από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου ανήκει σε μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές, που θα συμμετέχουν σε δυο μεγάλες γιορτές στο κέντρο της πόλης. Το πρωί, τα παιδιά φορούν την πολύχρωμη στολή τους και το λαμπερό τους χαμόγελο και συναντιούνται στο Ζάππειο στις 11:30 για το καθιερωμένο τους αποκριάτικο ραντεβού στη μεγαλύτερη παιδική αποκριάτικη γιορτή της Αθήνας. Οι πιο χαρούμενοι μασκαράδες θα ξεφαντώσουν με μουσική και χορό, θα παίξουν ομαδικά παιχνίδια και παντομίμα, ενώ θα διασκεδάσουν με ξυλοπόδαρους, καλλιτέχνες τσίρκου, μασκότ και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Το απόγευμα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναβιώνει, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, το παραδοσιακό καρναβάλι στους δρόμους της Πλάκας με μια μεγάλη αποκριάτικη πομπή, που θα ξεκινήσει στις 17:30 από την Πλατεία Συντάγματος, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και άλλα μουσικά και χορευτικά σχήματα να δίνουν τον ρυθμό. Ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω των οδών Ερμού και Ευαγγελιστρίας, Πλατεία Μητροπόλεως και οδού Πανδρόσου, η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Μοναστηρακίου. Εκεί, μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα γιορτάζουν τη λήξη της Αποκριάς με μουσικές από όλο τον κόσμο σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια σειρά από φαντασμαγορικά δρώμενα με ακροβάτες, εντυπωσιακούς χορευτές, βραζιλιάνικους χορούς, καθώς και superFire & Pyroshow και supermagic show. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν η Ιωάννα Μαλέσκου και ο Θάνος Βάγιος.

Καθαρά Δευτέρα «παραδοσιακά» στον Λόφο του Φιλοπάππου

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου θα συναντηθούμε στον Λόφο του Φιλοπάππου, που έχει καθιερωθεί σε τοπόσημο για τον εορτασμό της Σαρακοστής στην πόλη.

Μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουμε τα Κούλουμα με μουσική και χορό, με φόντο τον αττικό ουρανό πλημμυρισμένο από πολύχρωμους χαρταετούς. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα υποδέχεται το κοινό με το μοναδικό της ρυθμό από τις 11:00, ενώ στις 12:00 στη σκηνή θα ανέβουν το μουσικό συγκρότημα «Χάρισμα» με τον Ισίδωρο Πάτερο που θα μας ξεσηκώσουν σε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από το Σάββατο (16/3) έως την Καθαρά Δευτέρα (18/3)

Σάββατο (16/03)

11:00 - Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Κολάζ με κομφετί στην Πινακοθήκη
Αποκριάτικο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών.
Οι μικροί επισκέπτες θα παρατηρήσουν τα έργα της Ρίκας Πανά στον εκθεσιακό χώρο και θα δημιουργήσουν το δικό τους κολάζ με χαρτοπόλεμο!
Δηλώσεις συμμετοχής: 210 5202420 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00-14:00)

11:00 - Πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης
«Καρναβαλίζομαι, παίζω, τραμπαλίζομαι»
Παιδικό εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα.
Μια μπαλαρίνα χάνει το πολύχρωμο χαρταετό της. Θα κινήσει γη και ουρανό για να τον βρει. Ταξιδεύοντας με την κορδέλα από το γαϊτανάκι της θα φτάσει στη χώρα του Βασιλιά Καρνάβαλου, θα μεταμορφωθεί στο νησί των καπέλων, θα γνωρίσει τον chef της Αποκριάς, και θα ξεχαστεί χορεύοντας στο μεγάλο πάρτι των καρναβαλιστών. Παρέα στο ταξίδι της τα παιδιά ντυμένοι μικροί καρνάβαλοι θα ακολουθήσουν τα ίχνη του χαρταετού έως ότου ανακαλύψουν κομμάτια από την πολύχρωμη ουρά του και μαζί ένα μεγάλο μυστικό που θα μας ενώνει για πάντα. Ποιο να είναι αυτό; Θα το μάθουμε χορεύοντας στο αποκριάτικο πάρτι μας.

11:00 - Γενναίου Κολοκοτρώνη & Ματρόζου
Παιδική αποκριάτικη γιορτή
Μουσική, χορός, αποκριάτικοι διαγωνισμοί καλύτερης στολής, θεατρικές εμφανίσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς καρναβαλιστές! Φορέστε την πιο δημιουργική στολή σας και ελάτε να παίξουμε!

11:30 - Οδός Καλλιδρομίου
Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων

12:00 - Περιφερειακός Φιλοπάππου - Τρώων - Δωριέων - Πλατεία Μερκούρη
Αποκριάτικη διαδρομή με το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira με χορό και ρυθμούς από τη Βραζιλία.

12:00 - Πλατεία Παπαδιαμάντη - Χαλεπά - Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής
Αποκριάτικη διαδρομή αναβίωσης της Λεσβιακής πατινάδας με τη συμμετοχή των Λέσβιων πατινάδων από την Ένωση Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος».

Κυριακή (17/03)

11:30 - Ζάππειο (προαύλιος χώρος)
Αποκριάτικη παιδική γιορτή
Αποκριάτικοι ρυθμοί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Μουσική, χορός, ξυλοπόδαροι, μπαλονοκατασκευές, face painting, καλλιτέχνες τσίρκου, ομαδικά παιχνίδια, παντομίμα, μασκότ και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους.

17:30 - Πλατεία Συντάγματος και Πλατεία Μοναστηρακίου
Αναβίωση Πλακιώτικης Αποκριάς
Δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ. Παρέλαση καρναβαλιστών από την Πλατεία Συντάγματος και αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Πλατεία Μοναστηρακίου.
*Η εκδήλωση θα εξελίσσεται παράλληλα στην Πλατεία Συντάγματος, στους γύρω δρόμους και στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Καθαρά Δευτέρα (18/03)

Λόφος Φιλοπάππου
11:00 - Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων.
12:00 - Συναυλία από το συγκρότημα «Χάρισμα» και τον Ισίδωρο Πάτερο.

11:00 - Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ)
Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.
Με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb