10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για το `OK Computer`
Το θρυλικό άλμπουμ των Radiohead συμπληρώνει 15 χρόνια

Μπορεί όντως να έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού 'O.K. Computer'; Κι όμως, τον Ιούνιο του 1997 κυκλοφόρησε το άλμπουμ-σταθμός στη μουσική των 90s, αλλά και ο δίσκος που απογείωσε την καριέρα των Radiohead.
Σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας θα δείτε το εκτενές αφιέρωμα στο καλύτερο γκρουπ της τελευταίας 20ετίας, όπου θα αναφερθούμε και στην επιτυχία του 'O.K. Computer', τον ήχο του οποίου οι Radiohead δεν προσπάθησαν να αναπαράγουν στις επόμενες δουλειές τους αναζητώντας την εύκολη και φαινομενικά σίγουρη εμπορική επιτυχία. Ο ήχος του γκρουπ εξελίχθηκε, ωρίμασε και έκανε το ταξίδι του μέχρι και το τελευταίο τους 'King Of Limbs'.
Με την ευκαιρία της 15ης επετείου, διαβάστε παρακάτω 10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για το 'O.K. Computer':
- To 'Lucky' ηχογραφήθηκε μέσα σε πέντε ώρες για το φιλανθρωπικό άλμπουμ του 1995, 'Help'.
- Εξαιρώντας το 'Lucky', που ήταν κομμάτι του '95, το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για το άλμπουμ ήταν το 'No Surprises'. Μετά από τις πολλαπλές ηχογραφήσεις του κομματιού αυτή που τελικά χρησιμοποιήθηκε ήταν η πρώτη.
- Οι Radiohead εμπνεύστηκαν το 'Subterranean Homesick Alien' από το 'Bitches Brew' του Miles Davis.
- Το 'Fitter Happier' δεν απαγγέλθηκε από τον Stephen Hawking, παρ' όλο που θα μπορούσε. Είναι η φωνή του Fred Cooper μέσα από την εφαρμογή SimpleText ενός Apple Macintosh.
- Ένας από τους υποψήφιους τίτλους για το άλμπουμ ήταν το ΅Your Home May Be At Risk If You Do Not Keep Up PaymentsΆ.
- Ένας ακόμα ήταν το 'Ones And Zeroes'.
- O αρχικός τίτλος του 'Airbag', ήταν ΅Last Night An Airbag Saved My LifeΆ, κάτι που έμεινε απλά σαν στίχος μέσα στο κομμάτι.
- Σε μια εποχή που δύσκολα ένα βρετανικό γκρουπ έπιανε κορυφή στην Αμερική, το 'O.K. Computer' κυκλοφόρησε (φτάνοντας στο Νο 21 του Billboard) την εβδομάδα όπου το 'Fat Of The Land' των Prodigy ανέβηκε στο νούμερο ένα.
- Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, το διάσημο μουσικό έντυπο NME βαθμολόγησε το 'O.K. Computer' με 10/10, χαρακτηρίζοντάς το σημείο αναφοράς για τα 90s.
- Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 4,5 εκατ. αντίτυπα.
Πηγή: e-daily.gr





