The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Απίστευτο: Η πολιτική ορθότητα χτύπησε και τη Mary Poppins: Για ποιον λόγο απαιτείται γονική συναίνεση

Οι Βρετανοί έκριναν ότι η διάσημη ταινία της Disney περιέχει... «ρατσιστική γλώσσα»


Δημοσίευση ΦΕΒ 27, 2024

Απίστευτο: Η πολιτική ορθότητα χτύπησε και τη Mary Poppins: Για ποιον λόγο απαιτείται γονική συναίνεση

H κλασική ταινία Mary Poppins της Disney, μπήκε στο στόχαστρο της πολιτικής ορθότητας καθώς περιέχει… «ρατσιστική γλώσσα». Πλέον, απαιτείται γονική συναίνεση για να παρακολουθήσουν τα παιδιά την νταντά με τη μαγική ομπρέλα που η Τζούλι Άντριους υποδύθηκε μοναδικά.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του British Board of Film Classification στη Βρετανία, μετά από έρευνα κατέληξαν ότι το φιλμ περιέχει «ρατσιστική γλώσσα» και για το λόγο αυτό άλλαξαν το σήμα της ταινίας ακαταλληλότητας από «U» (Universal, κατάλληλο για όλους) σε «PG» (Parental Guidance, γονική συναίνεση).

Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι η επίμαχη λέξη που ενόχλησε τα μέλη του συμβουλίου είναι ο υποτιμητικός όρος «hottentots». Τον όρο αυτό, χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι -κατά τον 18ο και 19ο αιώνα- για μέλη φυλών της νότιας Αφρικής και είναι συνώνυμο του βάρβαρου και του απολίτιστου. Στην ταινία του 1964 η λέξη αυτή χρησιμοποιείται δύο φορές περιγράφοντας τους καπνοκαθαριστές με το λερωμένο από στάχτες -κατάμαυρο- πρόσωπο.

Το Συμβούλιο στην ανακοίνωση της απόφασης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ταινία υποβλήθηκε σε νέα αξιολόγηση ώστε να επανακυκλοφορήσει στους κινηματογράφους για τα 60 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της. «Την ταξινομήσαμε στην κατηγορία PG λόγω του λεξιλογίου», σημειώνεται και εξηγεί ότι «Υπάρχει πιθανή έκθεση των παιδιών σε γλώσσα και συμπεριφορά διακρίσεων» και ότι «μπορεί να την επαναλάβουν χωρίς να συνειδητοποιούν την προσβολή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία έχει εκφράσει έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια, θεωρώντας ότι το σήμα ακαταλληλότητας πρέπει να παραμείνει στο «U». Στο X, (πρώην Twitter), οι χρήστες μιλούν για μια «οπισθοδρομική απόφαση και αλλαγή».

Η ταινία Mary Poppins που μεγάλωσε γενιές θεατών, κυκλοφόρησε το 1964 και βασίζεται στα βιβλία της Πάμελα Λίντον Τράβερς. Έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας 5 βραβεία, όπως Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Τζούλι Άντριους και Καλύτερου Τραγουδιού.

[ΠΗΓΗ]
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb