Τα μπουκαλάκια με το νερό μπορεί εύκολα να τα πάρουμε όπου πάμε και να μας ξεδιψάνε άμεσα. Γνωρίζατε όμως πως είναι «μιας χρήσης» και πως κατασκευαστές και επιστήμονες μας συμβουλεύουν να μην τα ξαναγεμίζουμε καθόλου;
Έρευνες λοιπόν έχουν δείξει ότι το να ξαναγεμίζεις το πλαστικό μπουκαλάκι εγκυμονεί κινδύνους και είναι δυνατό να απελευθερωθούν χημικές ουσίες από τη συσκευασία στο υγρό αλλά και να φιλοξενηθούν βακτήρια που μπορούν να μας βλάψουν.
Οι μεγαλύτερη ανησυχία είναι για μια ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA), μια ουσία που είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πλαστικών. Πιστεύεται λοιπόν, πως αυτή η ουσία μπορεί να διαταράξει ορισμένες ορμόνες μας.
Μάλιστα, η κορυφαία Βρετανή διατροφολόγος Dr. Marilyn Glenville που ειδικεύεται στην γυναικεία υγεία, ανέφερε στο site Good Housekeeping ότι μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και να αυξήσουν τον κίνδυνο ορμονικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του μαστού.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, «Η επιστήμη δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφής για τον τρόπο που η BPA μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο. Η BPA μπορεί να μιμείται τις ορμόνες και να παρεμβαίνει στο ενδοκρινικό σύστημα των αδένων το οποίο απελευθερώνει τις ορμόνες στο σώμα. Αυτοί που ζητούν να απαγορευθεί ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες της αυξανόμενου αριθμού ανθρώπινων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού, οι καρδιακές παθήσεις και οι γενετικές ανωμαλίες».
Ωστόσο εκτός από την ουσία υπάρχουν και φόβοι για τα βακτήρια. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Treadmill Reviews, οι ερευνητές πήραν δείγματα από μπουκάλι που χρησιμοποιούσαν από διάφοροι αθλητές επί μια εβδομάδα και διαπίστωσαν πως κατά μέσο όρο ο αριθμός βακτηρίων ξεπέρασε τις 900.000 μονάδες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο μπουκάλι αναπτύχθηκαν περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκονται στο καπάκι της τουαλέτας σας.
Επίσης το 60% των μικροβίων που βρέθηκαν στα μπουκάλια, μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο να αρρωστήσει. Οι επιστήμονες λοιπόν λένε πως τα μπουκάλια είναι μιας χρήσης και πρέπει να τα καταναλώνουμε και να τα ανακυκλώνουμε. Ειδάλλως, θα ήταν καλύτερο να αρχίσετε τα γυάλινα ή τουλάχιστον να παίρνετε πλαστικά μπουκάλια χωρίς BPA.