ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο άνθρωπος που ζούσε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά

Η μέρα της Μαρμότας στην πραγματική ζωή

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΜΑΙ 29, 2023

Ο άνθρωπος που ζούσε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά
Φωτό αρχείου, Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η πάθηση, που ονομάζεται deja vecu με παραμόρφωση ανάκλησης μνήμης, εμφανίζεται μερικές φορές σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ηλικία των 80 ετών, ένας άνδρας διαμαρτυρόταν ότι ζούσε τα ίδια γεγονότα κάθε μέρα. Αυτό το ανησυχητικό σύμπτωμα, που θυμίζει κάπως την ταινία του 1993 «Groundhog Day» (Ημέρα της Μαρμότας), πιθανότατα εμφανίστηκε ως μια σπάνια επιπλοκή της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πως ξεκίνησε όμως η περιπέτεια του ασθενή. Ξεκίνησε από τα παράπονα προς τη καλωδιακή, πως κάθε μέρα δείχνει τις ίδιες ειδήσεις.

Συνέχισε με διαμαρτυρία σε μια εταιρεία με e-books, ότι το βιβλίο έχει πρόβλημα και κάποιες σελίδες επαναλαμβάνονται. Τότε ήταν που η οικογένεια του κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Όταν περιέγραψε την κατάσταση με δικά του λόγια, είπε: «Όπου κι αν πάω, οι ίδιοι άνθρωποι είναι στην άκρη του δρόμου, τα ίδια αυτοκίνητα πίσω μου με τους ίδιους ανθρώπους μέσα… το ίδιο άτομο βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, φορώντας τα ίδια ρούχα, κουβαλώντας την ίδια τσάντα και λέγοντας τα ίδια πράγματα… τίποτα δεν είναι καινούργιο».

Αυτή η πάθηση, που ονομάζεται deja vecu με παραμόρφωση ανάκλησης μνήμης (recollective confabulation - DVRC), εμφανίζεται μερικές φορές σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι εκείνες στις οποίες τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος σταματούν να λειτουργούν και τελικά πεθαίνουν. Αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχουν ακόμη θεραπείες.

Αν και οι επιστήμονες έχουν μάθει αρκετά πράγματα για αυτή την ασθένεια, δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που πραγματικά το προκαλεί, και αρκετές ερευνητικές ομάδες στηρίζουν τις ελπίδες για πρόοδο στις νέες δοκιμές που δοκιμάζει ο Έλον Μασκ για τσιπάκια στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb