Μια έρευνα που έγινε από μια μη κυβερνητικής οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ευρασίας, τη Freedom For Eurasia, αποκαλύπτει ότι η κόρη του πρώην δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, Γκουλνάρα, έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία στο Λονδίνο, ουσιαστικά με «ξέπλυμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα κεφάλαια αυτά φτάνουν τα 240 εκατομμύρια δολάρια έχουν προκύψει από διαφθορά και δωροδοκίες, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά στην προσπάθεια της Βρετανία για την καταπολέμηση του παράνομου πλούτου. Εδώ και αρκετό καιρό, οι βρετανικές αρχές έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για το ότι δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό ώστε να σταματήσει η εισροή χρημάτων τα οποία είναι προϊόν εγκληματικών ενεργειών, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα πλυντήριο «μαύρου χρήματος».
O Ισλάμ Καρίμοφ
@wikipedia.org
Εκτός των άλλων, η έρευνα αναφέρει και την ιδιαίτερη ευκολία με την οποία η Γκουλνάρα Καρίμοβα, πήγε στη Βρετανία και κατάφερε να αποκτήσει μια τόσο μεγάλη περιουσία. Αρχικά η κόρη του Καρίμοφ, ο οποίος κυβέρνησε αυταρχικά το Ουζμπεκιστάν από το 1990 και για 26 χρόνια, παρουσιαζόταν ως η διάδοχός του, μετά έκανε καριέρα ως ποπ τραγουδίστρια, είχε μια εταιρεία κοσμημάτων και έγινε πρέσβειρα της χώρας στην Ισπανία.
Ωστόσο το 2014 και εντελώς ξαφνικά, εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι βρισκόταν υπό έρευνα για διαφθορά και το 2017, έναν χρόνο αφού πέθανε ο πατέρας της, καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και δυο χρόνια αργότερα οδηγήθηκε στη φυλακή για παραβίαση αυτού του όρου.
Κατηγορήθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έλεγχε περιουσία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε 12 χώρες, όπως η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης της Freedom For Eurasia, ο Τομ Μέιν, αναφέρει ότι «η υπόθεση Καρίμοβα είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς όλων των εποχών».Η έκθεση δημοσιεύτηκε χθες και σύμφωνα με τα ευρήματα, εντοπίστηκαν 14 ακίνητα που αγοράστηκαν πριν συλληφθεί, με τη χρήση ύποπτων κεφαλαίων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ντουμπάι, Γαλλία και Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο η έρευνα επικεντρώνεται σε πέντε από αυτά, που βρίσκονται στο Λονδίνο και τα προάστιά του, με συνολικά αξία που φτάνει τα 50 εκατομμύρια λίρες. Τα δυο πουλήθηκαν το 2013, ενώ δυο διαμερίσματα και ένα αρχοντικό δεσμεύτηκαν από τις αρχές κατά της διαφθοράς. Εκτός των ακινήτων, η έκθεση κάνει λόγο και για εταιρείες στο Λονδίνο και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες η Καρίμοβα φαίνεται να χρησιμοποίησε για να «ξεπλύνει» χρήματα ώστε να αγοράσει ακίνητα και ένα ιδιωτικό τζετ.
Σε αυτές της εταιρείες δεν εμφανιζόταν η ίδια, αλλά πληρεξούσιοι συνεργάτες της, με σκοπό φυσικά το «ξέπλυμα» εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τομ Μειν δήλωσε πως είναι ανησυχητική η ευκολία με την οποία η Καρίμοβα κατάφερε να αγοράσει αρκετά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Χρειάστηκε να φτάσει το 2017 για να κάνουν κάτι οι αρχές, πολλά χρόνια αφότου άλλες χώρες είχαν ήδη παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα που της ανήκαν», σημείωσε.