LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα πιο ντιζαϊνάτα κτίρια της Νέας Υόρκης

Πραγματικά κομψοτεχνήματα αρχιτεκτονικής που δε μπορείς παρά να θαυμάσεις!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 16/9/2022 | 15:13

Τα πιο ντιζαϊνάτα κτίρια της Νέας Υόρκης

Η Νέα Υόρκη είναι η πιο διάσημη και σύγχρονη μητρόπολη του κόσμου, γεγονός που καθιστά αδύνατο να μη διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά κτίρια στη Γη.

Με τα κτίρια της Ελλάδας, φυσικά, δεν υπάρχει σύγκριση. Μιλάμε για μια πόλη με τεράστιους ουρανοξύστες και εξωπραγματικά όμορφα και περίεργα κτίρια που δε θα βρεις σε κανένα άλλο μέρος της Γης και σίγουρα όχι στην Ευρώπη.

Παρακάτω θα δεις, ίσως, τα πιο ξεχωριστά -από αρχιτεκτονικής και σχεδιαστικής άποψης- κτίρια, αλλά και πως προέκυψε η κατασκευή τους.

Plaza

Το ιστορικό ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του το 1907 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα δηλαδή! Είναι πραγματικό στολίδι πίσω από το Central Park και το γνωρίζεις πολύ καλά, από το "Μόνος στο σπίτι 2", γιατί εκεί παρέμεινε ο Kevin McCallister με την πιστωτική του πατέρα του. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από ξενοδοχείο, έχει και λειτουργία διαμερισμάτων που μπορείς να νοικιάσεις, αλλά καταλαβαίνεις ότι η τιμή τους είναι αρκετά ...αλμυρή!

Cooper Square, 41 Building

To 41 Cooper Square, το νέο ακαδημαϊκό κτήριο της The Cooper Union, φιλοδοξεί να εκδηλώσει τον χαρακτήρα, την κουλτούρα και τη ζωντάνια τόσο του 150χρονου ιδρύματος όσο και της πόλης στην οποία ιδρύθηκε. Φιλοδοξεί να αντικατοπτρίζει τον δεδηλωμένο στόχο του ιδρύματος να δημιουργήσει ένα εμβληματικό κτήριο – ένα κτίριο που αντανακλά τις αξίες και τις φιλοδοξίες του ως κέντρο προηγμένης και καινοτόμου εκπαίδευσης στην Τέχνη, την Αρχιτεκτονική και τη Μηχανική.

Εσωτερικά, το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως όχημα για την προώθηση της συνεργασίας και του διεπιστημονικού διαλόγου μεταξύ των τριών σχολείων του κολεγίου, που παλαιότερα στεγάζονταν σε ξεχωριστά κτίρια. Μια κάθετη πλατεία - ο κεντρικός χώρος για άτυπες κοινωνικές, πνευματικές και δημιουργικές ανταλλαγές - αποτελεί την καρδιά του νέου ακαδημαϊκού κτιρίου. Ένα κυματιστό πλέγμα περιβάλλει μια μεγάλη σκάλα πλάτους 20 ποδιών (6,5 μέτρα), που ανεβαίνει τέσσερις ορόφους από το επίπεδο του εδάφους, το οποίο φτάνει σε όλο το ύψος του κτιρίου. Αυτή η κάθετη πλατεία είναι η κοινωνική καρδιά του κτιρίου, παρέχοντας ένα μέρος για αυτοσχέδιες και προγραμματισμένες συναντήσεις, συγκεντρώσεις φοιτητών, διαλέξεις και για την πνευματική συζήτηση που καθορίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

ODA's building στην East 57th Str.

Ο ουρανοξύστης στην East 57th Street ,αριθμός 126, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο ODA στο Billionaire's Row της Νέας Υόρκης. Ο ουρανοξύστης μήκους 386 ποδιών (118 μέτρων) είναι η πιο πρόσφατη κατασκευή ψηλού κτιρίου στην περιοχή Uptown Manhattan, η οποία είναι γνωστή για τους οικιστικούς ουρανοξύστες με τεράστιο ύψος και υψηλές τιμές.

The Shed

Σχεδιασμένο από τους Diller Scofidio + Renfro, σε συνεργασία με την Rockwell Group, το The Shed είναι ένα καλλιτεχνικό κέντρο αξίας 475 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η δομή είναι ένας πολιτιστικός χώρος 200.000 τετραγωνικών ποδιών και είναι ένα άμορφο κτίριο με ένα εξωτερικό κέλυφος που κάθεται σε ένα σύνολο τροχών που συνδέονται με μια μικρή διαδρομή. Μόλις ενεργοποιηθεί, το κέλυφος απομακρύνεται από τον κεντρικό υπολογιστή του κτιρίου, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα εντελώς νέο κτίριο που είναι μέρος του αρχικού. «Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση της δομής είναι στην πραγματικότητα ντεμοντέ», λέει ο Diller. «Για να ανοίξει και να κλείσει το υπόστεγο χρειάζεται η ίδια ιπποδύναμη ενός κινητήρα [Toyota] Prius, καθιστώντας το πολύ οικονομικό».

VIA 57 West

Το VIA 57 West είναι ένα κτήριο κατοικιών που βρίσκεται στην οδό 625 West 57th Street μεταξύ 11th και 12th Avenues στο Hell's Kitchen, στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Ο πύργος σε σχήμα πυραμίδας ή «τετράεδρο», που σχεδιάστηκε από τη δανική εταιρεία αρχιτεκτονικής Bjarke Ingels Group, υψώνεται 467 πόδια και έχει ύψος 35 ορόφους.

56 Leonard Str. Building

Το 56 Leonard Street Building είναι ένας ουρανοξύστης ύψους 821 ποδιών, 57 ορόφων, στην οδό Leonard στη γειτονιά Tribeca στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την ελβετική αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron, η οποία περιγράφει το κτίριο ως «σπίτια στοιβαγμένα στον ουρανό». Είναι η ψηλότερη κατασκευή στην Tribeca.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς