THINK

Οι Ελληνίδες Παραολυμπιονίκες που μας κάνουν περήφανες

Η Έφη είναι κολυμβήτρια, η Δωροθέα τοξοβόλος και η Στέλλα αθλήτρια του στίβου
Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ
Οι Ελληνίδες Παραολυμπιονίκες που μας κάνουν περήφανες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πρώτη φορά αύτη η μέρα γιορτάστηκε το 1992, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα  με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠώς χρησιμοποιούν οι νέες ακτιβίστριες με αναπηρία το TikTok για να κάνουν τη διαφορά ΔΕΚ 03, 2021

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνει στις κυβερνήσεις και τους εταίρους να παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται σε ανάγκη, και να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης. Ωστόσο ακόμα πολλά ανάγκες αυτών των ατόμων αφήνονται σε δεύτερη μοίρα.

Από την άλλη έχουμε και φωτεινά παραδείγματα ατόμων με αναπηρία που έχουν διαπρέψει, ανάμεσα τους, οι αθλήτριες: Έφη Γκούλη, Ποιμενίδου Δωροθέα και Στέλλα Σμαραγδή.

Έφη Γκούλη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Efthymia Gkouli (Efi) (@efthymiagkouli)

Η 24χρονή παγκόσμια πρωταθλήτρια ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 3 ετών. Στόχος της ήταν να ασκεί το χέρι της ώστε να μην ατροφήσει. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην βουτήξει στην πισίνα. Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο κέρδισε σε αγώνες της Θεσσαλονίκης όταν ήταν 13 ετών. Το 2017 κατέκτησε το Χάλκινο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάτι που επανέλαβε με την ίδια επιτυχία και στο Πανευρωπαϊκό. Είναι περήφανη για τις σπουδές της στη Δημοσιογραφία και τη συμμετοχή της στο Spetsathlon.

Ποιμενίδου Δωροθέα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dorothea Poimenidou 🏹 (@dorothea.poimenidou)

Η 26χρονη Ελληνίδα τοξοβόλος κατέκτησε την 17η θέση πριν 5 χρόνια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στους φετινούς του Τόκιο κατέκτησε την 4η θέση.

Η Δωροθέα κατάγεται από την Πιερία και είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο. Γεννήθηκε με φωκομέλεια, μία γενετική δυσπλασία που σχετίζεται με τη μη ανάπτυξη των κάτω άκρων. Από ενός έτους κινείται με τεχνητά μέλη και από την ηλικία των 8 ετών ασχολείται με την τοξοβολία. «Η τοξοβολία είναι το κατεξοχήν δυιστικό άθλημα όπου νους και σώμα σε απόλυτη αρμονία έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη της τέλειας βολής. Μοναδικό βίωμα και εμπειρία για κάποιον που ασχολείται ειλικρινά και αμετάκλητα» έχει πει χαρακτηριστικά.

Στέλλα Σμαραγδή

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Styliani Smaragdi 🦁🧿🇬🇷 (@stellasmaragdi)

Η 26χρονη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου, στους αγώνες δρόμων ταχύτητας και στο άλμα εις μήκος έχει συμμετάσχει σε 3 Παραολυμπιακούς Αγώνες, το 2012, το 2016 και το 2021 κατακτώντας την 6η, τη 10η και την6η θέση αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Το 2018 κατέρριψε Παγκόσμιο Ρεκόρ στο άλμα εις τριπλούν με επίδοση 9.67μ. και στο Πανευρωπαϊκό κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία η Στέλλα διαγωνίζεται σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα κατακτώντας υψηλές θέσεις με τη σημαία της Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΜπορεί ένα άτομο με οπτική αναπηρία να «δει» την τέχνη; ΔΕΚ 03, 2021

«Από πολύ μικρή, επειδή η αναπηρία μου είναι μαιευτική παράλυση εκ γενετής, γνώριζα την κατάστασή μου. Οι γονείς μου, βέβαια, με αντιμετώπιζαν φυσιολογικά, οπότε δεν είχα κάποιο θέμα στην κοινωνικοποίησή μου, στη συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο προς εμένα. Έτσι, όταν μεγάλωσα και ήρθε η στιγμή να παρουσιάσω προς τα έξω ότι είμαι ένα άτομο μα αναπηρία, δεν το φοβήθηκα. Ίσα ίσα πήρα αυτοπεποίθηση για αυτό που είμαι και για αυτό που μπορώ να πετύχω στο μέλλον. Ήθελα να δείξω ότι ακόμη κι ένα άτομο με αναπηρία, δεν το εμποδίζει να κάνει το οτιδήποτε» έχει πει σε συνέντευξή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Think Πριν 121 εβδομάδες
Μπορεί ένα άτομο με οπτική αναπηρία να «δει» την τέχνη;
Συζητάμε με την OFFSTREAM με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες
Σπυριδούλα Κακλατζή
Think Πριν 97 εβδομάδες
Πώς χρησιμοποιούν οι νέες ακτιβίστριες με αναπηρία το TikTok για να κάνουν τη διαφορά
Πρέπει να γνωρίσεις αυτές τις απίστευτες τύπισσες
Σπυριδούλα Κακλατζή
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 1368 / position2: 9174
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb