Νέα

Ισλανδία: Μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου ‑ Νέφος τέφρας κάλυψε το Ρέικιαβικ

Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας μπήκε Παρασκευή ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ

Ισλανδία: Μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου - Νέφος τέφρας κάλυψε το Ρέικιαβικ

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των επιστημόνων (αν και με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων) για το ηφαιστείο Fagradalsfjall στην Ισλανδία. Το ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ, εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής (19/3), προκαλώντας σεισμική δόνηση και μία τεράστια λάμψη στον ουρανό.

Ένα κοκκινωπό νέφος τέφρας φώτισε τον ουρανό οδηγώντας στην απαγόρευση όλων των πτήσεων, εισερχόμενων ή εξερχόμενων.

«Άρχισε ηφαιστειακή έκρηξη στο Φαγκραντάλσφιαλ», ανέφερε η υπηρεσία μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι για τις αεροπορικές πτήσεις ισχύει «κόκκινος συναγερμός», πάντως από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας καταγράφονται «πολύ λίγες» δονήσεις.

Το ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ βρίσκεται νότια του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, στη χερσόνησο Ρέικιανες, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισλανδίας.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο είχε να εκραγεί εδώ και 800 χρόνια.

«Η πρώτη ειδοποίηση παραλήφθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία στις 23:40 (ώρα Ελλάδας). Η ηφαιστειακή έκρηξη επιβεβαιώθηκε από webcams και δορυφορικές εικόνες», εξήγησε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία με ανάρτηση στον ιστότοπό της. Λίγο αργότερα αναρτήθηκε και το πρώτο video από το σημείο.

Ελικόπτερο με επιστημονικό προσωπικό στάλθηκε να εκτιμήσει το μέγεθος της έκρηξης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik και το μικρό ψαράδικο λιμάνι Γκρίνταβικ δεν απέχουν παρά μερικά χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, πάντως γενικότερα η περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ηφαιστειακή έκρηξη είναι ακατοίκητη και δεν αναμένεται να παρουσιαστεί κίνδυνος για τους πολίτες.

Στη χερσόνησο Ρέικιανες καταγράφηκαν τουλάχιστον 40.000 σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΝΕΑ

00:00