ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως περνάς και εσύ κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας;

Γιατί στα 30 πολλές γυναίκες αγχώνονται και νιώθουν ότι μεγάλωσαν απότομα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μήπως περνάς και εσύ κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την κρίση της μέσης ηλικίας σίγουρα έχεις διαβάσει και ακούσει πολλά. Τι γνωρίζεις όμως, για την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας; Στην περίπτωση που ανήκεις στη γενιά των Millennials και είσαι από 25 έως 35 ετών, τότε ενδεχομένως βιώνεις ή θα βιώσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου την «quarter-life crisis», όπως αποκαλείται αγγλιστί.

Τα συναισθήματα που η κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας ενδεχομένως θα σου προκαλέσει, ποικίλουν. Κατά βάση όμως, την περίοδο που θα τη βιώσεις, θα νιώθεις έντονο στρες και θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα και να αμφιβάλλεις για τα πάντα. Ξαφνικά, προβληματισμοί που αφορούν στις ερωτικές σου σχέσεις, την εργασία, τις φιλίες, την καριέρα και την εμφάνισή σου θα αρχίσουν να σε απασχολούν πιο έντονα. Η αυτοπεποίθηση σου ενδέχεται επίσης να βρεθεί στο ναδίρ, το ίδιο και η διάθεσή σου για νέες εμπειρίες.

Ανήκεις και εσύ σε αυτό το 60% των Millennials;
Το γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στην «quarter-life crisis» είναι ότι σύμφωνα με έρευνα που είδε το «φως» της δημοσιότητας το 2018, το 60% των Millennials έχουν βιώσει ή θα βιώσουν την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, έρευνα της βρετανικής First Direct bank αποκάλυψε πως έξι στους δέκα Βρετανούς ηλικίας 25 έως 35 ετών, υποφέρουν από την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας, βιώνοντας έντονο στρες τόσο για την οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση όσο και για την εξωτερική εμφάνιση και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι τομείς προκαλούν όμως στους νέους ενήλικες σήμερα μεγαλύτερο άγχος; Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 53% των νέων ενηλίκων στις μέρες μας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά, ενώ το 23% δηλώνει πως έχει νιώσει έντονο άγχος στην προσπάθειά του να βρει εργασία. Μάλιστα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως έχει αισθανθεί απελπισία με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο βιοτικό του επίπεδο, ενώ το 28% καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αντεπεξέλθει σε μια εργασία την οποία βρίσκει ιδιαίτερα απαιτητική.

Για τον Δρ. Όλιβερ Ρόμπινσον, τον ψυχολόγο ο οποίος συνέβαλε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, η κρίσης της όψιμης νεαρής ηλικίας χαρακτηρίζεται από περιόδους έντονων δυσκολιών και απελπισίας. Ωστόσο, για τον ίδιο, οι ομολογουμένως δύσκολες αυτές περίοδοι μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη ενός ατόμου. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας μπορεί να δώσει σε ένα άτομο την απαραίτητη ώθηση να πάρει μια σημαντική απόφαση ή να κάνει το επόμενο, μεγάλο βήμα στη ζωή του.

Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, λοιπόν, το ερώτημα δεν είναι αν θα βιώσεις και εσύ ανάλογα συναισθήματα μέχρι τα 35 σου, αλλά πότε θα τα βιώσεις. Το «κλειδί» σε ό,τι αφορά στην κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας είναι να μην επιτρέψεις στις ανασφάλειες, το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις να λειτουργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες και να σε κρατήσουν μακριά από τους στόχους σου. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να αξιοποιήσεις τους προβληματισμούς σου προκειμένου να κάνεις μια αλλαγή που θα αναβαθμίσει τη ζωή σου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 870 / position2: 1486
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb