ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον κεραυνοβόλο έρωτα

Τελικά υπάρχει και αν ναι, κρατάει ή όχι;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον κεραυνοβόλο έρωτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πιο ωραίο από το να ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και να είναι αμοιβαίο. Αυτό δεν προωθούν άλλωστε ανά τα χρόνια οι ταινίες και τα παραμύθια; Και μάλιστα, νιώθουμε ότι αξίζει έστω μία φορά στη ζωή μας να ζήσουμε έναν τέτοιο έρωτα.

Τελικά, υπάρχει αυτός ο έρωτας και τι ισχύει στην πραγματικότητα; Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τον έχουν βιώσει αρκετές φορές, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται εκείνοι που καταρρίπτουν κάτι τέτοιο αποδίδοντάς το σε μια ανάγκη της παιδικής ηλικίας να βρούμε χωρίς κόπο και προσπάθεια το άλλο μας μισό, αυτό που θα μας πλημμυρίζει όμορφα συναισθήματα και θα ικανοποιεί όλες μας τις ανάγκες, σαν να ψάχνουμε να βρούμε «τον ιδανικό γονέα».

Είναι αλήθεια ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να αποφασίσει αν του αρέσει το άτομο που έχει απέναντί του και αν θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό του σύντροφο. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι μέσα σ’ αυτά τα δευτερόλεπτα μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν η εξωτερική εμφάνιση του άλλου, η αυτοπεποίθησή του, η καλή αυτοεικόνα που έχει για τον εαυτό του, καθώς και η ανάγκη του ατόμου να βιώσει τον έρωτ

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το ποσοστό της ετοιμότητας να ερωτευτούμε και να μπούμε σε μια νέα σχέση είναι αυτό που μας κάνει εν δυνάμει ερωτευμένους, αλλά και ερωτεύσιμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η ψυχολογική κατάσταση που διανύει κανείς μας δείχνει αν είναι διαθέσιμος ερωτικά. Όσο πιο ανεβασμένη είναι η ψυχολογική διάθεση, τα συναισθήματα αισιοδοξίας και η αυτοεκτίμηση που βιώνει κάποιος, τόσο πιο ανοιχτός είναι στη διαδικασία του φλερτ, συνεπώς και στις πιθανότητες να ερωτευτεί ακόμα και με την πρώτη ματιά

Αλήθειες και μύθοι

Οι μύθοι

  • «Ο έρωτας με την πρώτη ματιά διαρκεί για πάντα». Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι πιθανότητες να εξασθενήσει ένας τέτοιος έρωτας είναι πολλές και οφείλονται συχνά στην πρόωρη διαδικασία της απομυθοποίησης.
  • «Δε θα σου συμβεί αν δεν πιστεύεις σε αυτόν». Το σίγουρο είναι ότι, είτε σου συμβεί είτε όχι, δε σημαίνει πως δεν είσαι ικανός να ερωτευτείς ή πως δεν έχεις πιθανότητες να βιώσεις τον έρωτα στη ζωή σου.
  • «Συμβαίνει σε ανθρώπους με πολλά κοινά χαρακτηριστικά». Σε έρευνες αποδεικνύεται ότι το καρδιοχτύπι αυτού του έρωτα αφορά κυρίως συντρόφους με πολλές διαφορές, κάτι που κάνει και πιο δυνατή την έλξη.

Οι αλήθειες

  • Η πρώτη ματιά μπορεί να αναφέρεται όχι μόνο στην εξωτερική εικόνα, αλλά και σε όλες τις μνήμες που θα ανασύρει το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Σημαντικό κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία είναι η μυρωδιά και η μη λεκτική επικοινωνία, όπως οι χειρονομίες. Το συναίσθημά μας επηρεάζεται συχνά από τις φερομόνες, την προσωπική μυρωδιά που εκπέμπει ο καθένας μας.
  • Οι άνδρες είναι αυτοί που συναντούν τον έρωτα με την πρώτη ματιά πιο συχνά, καθώς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση και στη γλώσσα του σώματος, ακόμα και ασυνείδητα.
  • Οι βιολόγοι διαβεβαιώνουν ότι ο έρωτας αυτός είναι το πιο έντονο συναίσθημα αυτού του είδους.

Μπορεί μια σχέση που βασίζεται στο παρορμητικό, κεραυνοβόλο καρδιοχτύπι να διαρκέσει στο χρόνο και με ποιους τρόπους; Συνήθως με την πρώτη ματιά ερωτευόμαστε τον άνθρωπο που επιθυμούμε να ερωτευτούμε και όχι απαραίτητα αυτόν που έχουμε μπροστά μας.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ελέγξουμε αν έχουμε μπει σε μια διαδικασία εξιδανίκευσης του έρωτα χωρίς να βλέπουμε τον άλλο στο σύνολό του. Συχνά προβάλλουμε στον άλλο αυτά τα οποία κρίνουμε ότι είναι σε θέση να μας καλύψει.

Όταν ερωτευόμαστε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άτομο που έχουμε απέναντί μας είναι ένα σύνολο από προτερήματα, αλλά και ελαττώματα, είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος από εμάς που οφείλουμε να αποδεχτούμε.

Οπότε, γιατί όχι, ένας έρωτας που θα ξεκινήσει κεραυνοβόλος μπορεί να εξελιχθεί και να δώσει στην πορεία τη θέση του σε συναισθήματα πιο ουσιαστικά και αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών των δύο συντρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
6 / position1: 693 / position2: 1337
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb