The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για έναν χρόνο;

Δείτε το αποτέλσμα

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΙΟΥΛ 04, 2022

Τι θα συμβεί αν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για έναν χρόνο;

Μέσα από ένα πείραμα, ένας άντρας δεν βούρτσισε τα δόντια του για δυο χρόνια και αναγκάστηκε να αλλάξει πολλά εξαιτίας της τερηδόνας που προκλήθηκε. Τι θα συνέβαινε αν δεν τα βούρτσιζε για το υπόλοιπο της ζωής του;

Το κανάλι What If στο YouTube, κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά. Μας λέει τι θα γινόταν αν. Έτσι εξέτασε το μέγεθος του πληθυσμού των βακτηρίων που ζουν στο στόμα μας και το πως το γεγονός ότι δεν θέλουμε να πλύνουμε τα δόντια μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας συνολικά.

Κάθε μέρα στο στόμα μας έχει υπολογιστεί πως υπάρχουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια βακτήρια, τα οποία ανήκουν σε 700 διαφορετικά είδη. Πολλά από αυτά είναι αβλαβή, ενώ μάλιστα κάποια συμβάλλουν στην καλή υγεία. Κάποια όμως είναι επιβλαβή και αυτός είναι ο λόγος που πλένουμε τα δόντια μας.

Μόλις μια ημέρα χωρίς να βουρτσίσουμε τα δόντια μας αρκεί, ώστε τα βακτήρια να αρχίσουν τα βακτήρια να παράγουν πλάκα. Άλλωστε αυτή είναι που τα βοηθά να προσκολληθούν στα δόντια μας. Αν περάσει πάλι μια εβδομάδα, θα ξεκινήσει η κακοσμία. Η πλάκα θα γίνεται όλο και πιο σκληρή και σιγά σιγά θα σχηματίσει την πέτρα, η οποία εκτός των άλλων θα αποχρωματίσει τα δόντια μας. Και εκεί πρέπει να επέμβει ο οδοντίατρος.

Όσο περισσότερο παραμένει η πλάκα στα δόντια, τόσο περισσότερο καταστρέφεται το σμάλτο. Κι αυτό γιατί όλο και αυξάνονται τα βακτήρια στο στόμα μας. Όταν περάσει ένας μήνας, θα αρχίσουν τα δόντια μας να έχουν κουφάλες, οι οποίες όσο συνεχίζουμε να μη βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μεγαλώνουν και ίσως γεμίσουν με πύον. Μετά έρχεται η ουλίτιδα και κάπου εκεί ξεκινούν οι δυσκολίες, όταν τρώμε κάτι, αφού έχει δημιουργηθεί ευαισθησία.

Μετά από έναν χρόνο, έχει σχηματιστεί περιοδοντίτιδα. Δηλαδή το εσωτερικό στρώμα των ούλων σχηματίζει θύλακες, οι οποίοι συγκεντρώνουν τρόφιμα και βακτήρια. Τα βακτήρια πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί, κι έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να καταστρέφει τα ούλα, τα οποία σιγά σιγά υποχωρούν, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα δόντια και να πέφτουν.

Τα δόντια πια έχουν πέσει, αλλά ενδέχεται να έχουμε και προβλήματα υγείας. Μελέτη που έγινε στην California βρήκε πως όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, έχουμε 20 με 65% περισσότερες πιθανότητες να πάθουμε άνοια, από εκείνους που κάνουν το χρέος τους. Μεταξύ όσων ακολουθούν είναι και η στυτική λειτουργία. Το 2012 μελέτη έκανε γνωστό ότι το 53% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία είχαν επίσης σοβαρή περιοδοντίτιδα.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb