The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Σαν σήμερα: Το τελεσίγραφο του Χίτλερ στην «Αλεπού της Ερήμου»

Η «Επιχείρηση Βαλκυρία», η έρευνα και το συμπέρασμα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΟΚΤ 14, 2021

Σαν σήμερα: Το τελεσίγραφο του Χίτλερ στην «Αλεπού της Ερήμου»
@bbc.com

Στις 20 Ιουλίου του 1944, έγινε η απόπειρα της δολοφονίας του Χίτλερ. Εμπνευστής και εκτελεστής της ήταν ο Κλαόυς Φον Στάουφενμπεργκ, με τη συνωμοσία να μένει στην ιστορία ως «Επιχείρηση Βαλκυρία».

Ο Χίτλερ που έβλεπε το τέλος του οικοδομήματός του να πλησιάζει, έκανε έρευνα και ανακάλυψε πως αρκετοί αξιωματικοί που βρίσκονταν κοντά στον Έρβιν Ρόμελ, την «Αλεπού της Ερήμου», είχαν συμμετάσχει με τον έναν ή άλλο τρόπο στην απόπειρα της δολοφονίας του. Αν και τα στοιχεία δείχνουν πως δεν γνώριζε, το ότι προοριζόταν από τους συνωμότες ως πρόεδρος για το Ράιχ, οδήγησε το Χίτλερ στο συμπέρασμα πως ο Ρόμελ θα τα έβρισκε αργότερα μαζί τους και θα επωφελούνταν από πιθανή δολοφονία του.

@min.news

Ο γιός του, Μάνφρεντ, που τότε ήταν 15 χρονών, έγραψε γράμμα 6 μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του. Σε αυτό αναφέρει: «Στις 12 το μεσημέρι ο πατέρας μου δέχτηκε στο σπίτι δυο στρατηγούς. Μετά από τρία τέταρτα της ώρας, ο πατέρας μου βγήκε από το δωμάτιο, λέγοντας μου πως ο Αδόλφος Χίτλερ του είχε δώσει την επιλογή είτε να αυτοκτονήσει με δηλητήριο, είτε να συλληφθεί και να προσαχθεί σε λαϊκή δίκη. Ο Χίτλερ τον διαβεβαίωσε πως, αν αποφάσιζε να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, θα φρόντιζε για την οικογένειά του. Μου είπε αντίο, φορώντας τη στρατιωτική του ενδυμασία και μπήκε σε ένα αυτοκίνητο, μαζί με τους άλλους δυο στρατηγούς. Κάθισε στο πίσω κάθισμα και το αυτοκίνητο έφυγε. Μετά από 15 λεπτά λάβαμε ένα τηλεφώνημα πως ο πατέρας μου είχε πεθάνει από εγκεφαλική αποπληξία», γράφει η επιστολή του Μάνφρεντ Ρόμελ, που προσθέτει πως «κατά την τελευταία συζήτηση που είχα με τον πατέρα μου, μου είχε πει πως ο Χίτλερ τον θεωρούσε ύποπτο για τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του [Φύρερ] στις 20 Ιουλίου [1944]».

Ουσιαστικά, ο Ρόμελ δεν ήθελε η όποια παρανοϊκή μανία του Χίτλερ να περάσει και στην οικογένεια του και επέλεξε την αυτοκτονία. Ο Έρβιν Ρομελ, που έγινε γνωστός από τις επιχειρήσεις και τις νίκες των ναζί στη Βόρεια Αφρική, αυτοκτόνησε με δηλητήριο στις 14 Οκτωβρίου του 1944, σε ηλικία 52 ετών. Ο γιός του Μάνφρεντ Ρόμελ, που πέθανε το 2013 σε ηλικία 85 ετών, είχε ασχοληθεί με την πολιτική και διετέλεσε μάλιστα δήμαρχος της Στουτγκάρδης.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb