LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 ταινίες που έγιναν δημοφιλείς αρκετά χρόνια αφού κυκλοφόρησαν

Πολύ γνωστές ταινίες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/9/2020 | 00:28

5 ταινίες που έγιναν δημοφιλείς αρκετά χρόνια αφού κυκλοφόρησαν
@vanityfair.com

Υπάρχουν κάποιες ταινίες που δεν κάνουν αμέσως πάταγο. Χρειάζεται να ωριμάσουν σαν το κρασί ή το ουίσκι, ή αν θέλετε να βρουν ένα άλλο κοινό, κάποια χρόνια αργότερα, που θα τις εκτιμήσει.

Οι παρακάτω 5 ταινίες άργησαν να γίνουν αυτό που λέμε cult και να γίνουν σημείο αναφοράς στα στόματα των πολλών φανατικών θαυμαστών τους.

Boondock Saints (1999)

Η ταινία το 1999 βρήκε διανομή μόλις σε 5 αίθουσες. Μόνο για μια εβδομάδα. Αργότερα ο σκηνοθέτης Troy Duffy έβαλε κάποια λεφτά από την τσέπη και με την βοήθεια της εταιρείας βιντεοκασετών/DVD Blockbuster, διοργάνωσε κάποιες ιδιωτικές προβολές. Η Blockbuster έβγαλε σε κασέτες και DVD την ταινία και λίγο καιρό αργότερα έγινε bestseller. Η φήμη της διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, με την κυρίαρχη ατάκα να είναι πως πρόκειται για μια «ταραντινική ταινία». Δεν είναι τυχαίο πως 10 χρόνια αργότερα ακολούθησε και το sequel.

Donnie Darko (2001)

Η cult ταινία του Richard Kelly είχε την ατυχία ή έκανε το λάθος να βγει στις αίθουσες έναν μήνα περίπου μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Παίχτηκε μόλις σε 58 αίθουσες σε ολόκληρη την χώρα, με τους Αμερικανούς να μην φαίνεται να ενδιαφέρονται για ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας εκείνη την χρονική στιγμή. Μάλιστα παραλίγο να μην βρει διανομή, κάτι που τελικά έγινε με την βοήθεια του σκηνοθέτη Christopher Nolan. Την επόμενη χρονιά βγήκε σε VHS/DVD και μέσα σε λίγο καιρό έγινε cult με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Big Lebowski (1998)

Η ταινία του Joel Coen αφού προβλήθηκε στο φεστιβάλ Sundance και στο φεστιβάλ του Βερολίνου, βρήκε διανομή σε 1.207. Όχι κι άσχημα θα λέγατε. Μόνο που οι εισπράξεις της έφτασαν μόλις τα 18 εκατομμύρια δολάρια, τρία μόνο πάνω από το budget της. Δεν ήταν πως το κοινό την σνόμπαρε, αλλά δεν είχε την ευρεία αποδοχή που αναμενόταν. Μια αποδοχή βέβαια που ήρθε και με το παραπάνω τα επόμενα χρόνια, πρώτα από την ελαφρώς μεγαλύτερη επιτυχία που είχε από την διανομή της στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά κυρίως από τα σινεμά που στήθηκαν σε εκατομμύρια σπίτια παγκοσμίως.

The Shawshank Redemption (1994)

Η ταινία με την μεγαλύτερη βαθμολογία στο IMDb, δεν είχε την επιτυχία που ίσως νομίζατε μόλις κατάφερε να βγει στις αίθουσες, Οι παραγωγοί ήθελαν αρχικά να κάνουν δοκιμαστικές προβολές αφαιρώντας από παντού το όνομα του Stephen King (ναι, βασίζεται σε διήγημα του), ώστε να καταφέρουν να «τραβήξουν» ένα κοινό «υψηλότερου κύρους». Προβλήθηκε αρχικά σε 33 αίθουσες, με κάποιες από αυτές να είναι άδειες. Τελικά τον Οκτώβριο του 1994 βρήκε διανομή σε 944 αίθουσες. Την πρώτη εβδομάδα ήταν στην 9η θέση του Box Office! Ύστερα από 10 εβδομάδες, κατάφερε να κερδίσει μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή το budget της είχε φτάσει τα 25. Θεωρήθηκε ως «βόμβα» του Box Office. Μετά τις υποψηφιότητες που κέρδισε στα Oscar ξαναπήρε διανομή αλλά και πάλι το σκηνικό δεν άλλαξε. Μόνο όταν η Warner αποφάσισε να διανείμει 320.000 βίντεο προς ενοικίαση, η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των βίντεο κλαμπ για το 1995. Πλέον θεωρείται classic και μια από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Scott Pilgrim Vs. The World (2010)

Αν μιλάμε για cult ταινίες, σίγουρα το «Scott Pilgrim Vs. The World» είναι μέσα σε αυτές. Η κωμωδία του Edgar Wright με πάμπολλες αναφορές σε arcade games, ήταν όταν την είδαμε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Μόνο που παρόλο που βρήκε μεγάλη διανομή σε 2.818 αίθουσες, τα έσοδα της δεν ήταν πολλά, κι όντας στην δεύτερη εβδομάδα προβολής της ήταν κάτω από την δέκατη θέση του Box Office. Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την εταιρεία παραγωγής για κακό marketing. Μόλις όμως βγήκε σε DVD, μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να κερδίσει πάνω από 27 εκατομμύρια δολάρια, με την ταινία να βρίσκει το κοινό της και να γίνεται ιδιαίτερα αγαπητή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει το πιο κουλ δισκάδικο σε μια ταράτσα στη Θεσσαλονίκη

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου κι ένας δισκοπωλης μιλάει με αφορμή αυτή τη γιορτή

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση