The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Long Reads

H «μαύρη μέρα» που ο Πίκατσου έστειλε 685 παιδιά στο νοσοκομείο

Ο «πατέρας» του δημοφιλούς παιχνιδιού και η ιστορία του


Δημοσίευση ΙΟΥΛ 24, 2016

H «μαύρη μέρα» που ο Πίκατσου έστειλε 685 παιδιά στο νοσοκομείο

Η νύχτα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου του 1997 είναι μια στιγμή που γράφτηκε με μελανά χρώματα στην ιστορία των Pokemon. Εκείνο το βράδυ προβλήθηκε στην Ιαπωνία το 38ο επεισόδιο της δημοφιλούς παιδικής σειράς .

Σε εκείνο το επεισόδιο, με την ονομασία «Ο ηλεκτρικός στρατιώτης Ποριγκόν - Computer Warrior Polygon», ο Πίκατσου με τον Ας, τη Μίστι και τον Μπροκ ταξιδεύουν στον κυβερνοχώρο μέσω ενός μεταδότη, που στη συνέχεια χαλάει και εγκλωβίζονται εκεί μέχρι να τον φτιάξουν.

Μέχρι να τελειώσει το επεισόδιο, 700 παιδιά, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στα πλησιέστερα νοσοκομεία ύστερα από εκδήλωση ανησυχητικών συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων σπασμοί, κρίσεις, λιποθυμία, εμετός, προσωρινή τύφλωση και ερεθισμός στα μάτια.

Ο λόγος είναι ο Πίκατσου και η λάμψη του. Στο επεισόδιο ο Πίκατσου αναλαμβάνει δράση και χρησιμοποιεί την ηλεκτρική του ενέργεια για να σταματήσει κάποια απειλή. Άρχισε να εκτοξεύει κόκκινες και μπλε λάμψεις που εναλλάσσονταν μεταξύ τους με απίστευτη ταχύτητα.

Αυτή η σκηνή ήταν και η αιτία των περιστατικών που οδήγησε εκατοντάδες παιδιά στο νοσοκομείο. Τα περισσότερα περιστατικά δεν ήταν σοβαρά και τα παιδιά έπειτα από λίγο επέστρεψαν σπίτι τους. Ένας μικρός αριθμός παιδιών όμως, διαγνώστηκε με επιληψία, που προκλήθηκε από την έκθεση τους στην αστραπιαία και συνεχή αλλαγή του φωτός που προβλήθηκε στο 38ο επεισόδιο των Πόκεμον.

Το γεγονός έγινε αμέσως αντιληπτό και δελτία ειδήσεων αναμετέδωσαν τις επίμαχες σκηνές, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα επεισοδίων.

Έρευνες απέδειξαν ότι περισσότερα από 12.000 άτομα, κυρίως παιδιά, που παρακολούθησαν το επεισόδιο, ένιωσαν ενοχλήσεις.

Την επόμενη ημέρα της προβολής του επεισοδίου, το τηλεοπτικό κανάλι TV Tokyo, ζήτησε δημόσια συγγνώμη, διέκοψε την προβολή του προγράμματος και είπε πως θα ερευνήσει τους λόγους που προκάλεσαν τις κρίσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Δηλώσεις έκαναν επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας, Ryutaro Hashimoto και ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας.

Ο νευρολόγος Akinori Hoshika το 1997, διαβεβαίωσε ότι η οπτική διέγερση από τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στο επεισόδιο, προκάλεσαν φωτοεπιληπτικά επεισόδια στα παιδιά που το παρακολούθησαν. Τα έντονα φώτα που εναλλάσσονται στιγμιαία μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις σε άτομα με φωτοεπιληψία, σε άτομα δηλαδή που είναι ευαίσθητα στο φως και σε φωτεινά σχήματα.

Αυτό που προκάλεσε τις κρίσεις ήταν η επιλογή των δύο χρωμάτων (κόκκινο και μπλε) αντί για την συνηθισμένη εναλλαγή στην φωτεινότητα του κίτρινου χρώματος κατά την επίθεση του Πίκατσου.

Το επεισόδιο της 16ης Δεκεμβρίου του 1997 έμεινε στην ιστορία ως «Πόκεμον Σοκ/Pokémon Shock». Δεν προβλήθηκε ποτέ ξανά σε καμία περιοχή της Ιαπωνίας, ακόμη και μετά τις διορθώσεις στο μοντάζ...

Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb