The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Πώς αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου όταν ξαφνικά αποκτά 17 δισ. ευρώ

Η περίπτωση του δημιουργού του WhatsApp


Δημοσίευση ΑΠΡ 12, 2015

Πώς αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου όταν ξαφνικά αποκτά 17 δισ. ευρώ

Πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου η ξαφνική απόκτηση χρημάτων; Μια απορία πολλών, η οποία θα ήθελαν να επιλυθεί με το να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Να γίνουν, δηλαδή, εκατομμυριούχοι. Όπως ο 39χρονος Ουκρανός Jan Koum, που πριν από έναν χρόνο εισέπραξε 16,7 δισ. ευρώ από την πώληση της εφαρμογής WhatsApp, που ο ίδιος δημιούργησε (μαζί με έναν ακόμη φίλο του, τον Brian Acton), στον κολοσσό Facebook.

Ο 39χρονος σήμερα Jan Koum μεγάλωσε στην Ουκρανία ως τα 16 του. Κάπου εκεί μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, όπου και ξεκίνησε ένας αγώνας επιβίωσης, κάτω από εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες. Ο πατέρας του, οικοδόμος στο επάγγελμα, δυσκολεύεται να βρει δουλειά, ενώ η νοικοκυρά μητέρα του αρχίζει να δουλεύει ως μπέιμπι σίτερ. Και κάπως έτσι ξεκινάει δύσκολα η ζωή στην Αμερική.

Ο 19χρονος τότε Koum παθιάζεται με τους υπολογιστές και αρχίζει να εκπαιδεύεται μόνος του. Διαβάζοντας βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη και χωρίς να έχει δικό του υπολογιστή, καταφέρνει να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους χάκερ. Στη συνέχεια έρχεται το πανεπιστήμιο, η αποφοίτηση και η γνωριμία με τον Brian Acton, ο οποίος τον συστήνει στη Yahoo. Έτσι, στα 21 του ξεκινά δουλειά στον κολοσσό του Διαδικτύου. Δουλεύει για εννιά χρόνια εκεί, ώσπου φεύγει και κάνει αίτηση –μαζί με τον Acton– στο Facebook, το οποίο τους απορρίπτει! Με απλά λόγια, λίγα χρόνια πριν τους χρυσώσει, το Facebook τους είχε απορρίψει ως ανεπαρκείς! Το 2009 αγοράζει ένα iPhone και εντυπωσιάζεται τόσο, που αποφασίζει να φτιάξει τη δική του εφαρμογή. Και κάπως έτσι γενήθηκε το WhatsApp, που λίγο αργότερα τον έκανε... δισεκατομμυριούχο, εντελώς ξαφνικά, τον Φεβρουάριο του 2014, όταν και υπεγράφη η συμφωνία με το Facebook. Και συμφώνησε εφεξής να παίρνει 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ενώ υπογράφει τη συμφωνία με το Facebook

Τι άλλαξε από τότε; Απειροελάχιστα πράγματα. Ο Jan Koum συνεχίζει να κάνει την ίδια ζωή που έκανε και πριν, η οποία χαρακτηριζόταν από σκληρό αγώνα, κυνήγι της... προσφοράς, πολλά χόμπι. Ίσως όλο αυτό να διανθίστηκε από κάποιες μικρές –καθόλου ένοχες– χλιδάτες απολαύσεις, όπως ακριβά ποτά και αυτοκίνητα.

Τα εισιτήρια προσφορά με μίλια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ήταν να υπογραφεί η συμφωνία με το Facebook, ο Koum πίεσε τον Zuckerberg να κλείσει τη συμφωνία πριν την προγραμματισμένη του πτήση στη Βαρκελώνη, καθώς είχε αγοράσει το εισιτήριό του χρησιμοποιώντας την προσφορά με τα μίλια και δεν ήθελε να το χάσει!

Οι σαμπάνιες Cristal και η Porsche

Ίσως από τις ελάχιστες πολυτέλειες που έχει επιτρέψει στη ζωή του είναι κάποια ακριβά ποτά, όπως οι σαμπάνιες Cristal (το ένα μπουκάλι αξίζει γύρω στα 200 δολάρια) που άνοιξε όταν υπεγράφη η συμφωνία με το Facebook.

Επίσης, για τα 38α γενέθλιά του διοργάνωσε ένα τεράστιο πάρτι σε γνωστό νυχτερινό κλαμπ, με ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, με τη σύζυγό του, Priscilla.

Ο Zuckerberg και η Priscilla στο πάρτι του Koum

Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που έχει επιτρέψει στη ζωή του είναι μια Porsche, την οποία μάλιστα αγόρασε λίγο πριν από τη συμφωνία με το Facebook.

H φιλανθρωπία των 556 εκατ. ευρώ

Αντί λοιπόν να επιλέξει τον δρόμο της πολυτέλειας και της χλιδής, ο Koum διάλεξε, λίγους μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το Facebook, να δωρίσει 556 εκατ. δολάρια στο ίδρυμα της κοινότητας της Silicon Valley. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε είναι τα χόμπι του, όπως το πόκερ, η πυγμαχία και το... φρίσμπι.

Με την 23χρονη φίλη του, επίσης από την Ουκρανία, Evelina Mambetova, η οποία εργάζεται ως μοντέλο

[ΠΗΓΗ]
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb