The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Ποιες συσκευές φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος στο σπίτι μας


Δημοσίευση ΝΟE 29, 2014

Ποιες συσκευές φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ, καταγράφηκαν οι καλές πρακτικές για ενεργειακή αναβάθμιση.

Για την έρευνα επιλέχτηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση στο άμεσο μέλλον. Και στις 40 κατοικίες ενσωματώθηκε ένα φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο κατέγραφε σε 24ωρη βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν είχαν μεγάλη διαφορά στα έξοδα θέρμανσης –τα οποία μειώθηκαν ως 65%–, ενώ στις υπόλοιπες 20 κατοικίες, που σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, που, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι και το 75%.

Όσον αφορά τις συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα... ένοχες κρίθηκαν οι τηλεοράσεις ή οι υπολογιστές που μένουν σε κατάσταση αναμονής, τα tablet, τα πιστολάκια, αλλά και το ψυγείο, όπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Γρηγόρης Παπαγιάννης.

Το πιστολάκι είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, πιο ενεργοβόρα ακόμη και από το σίδερο!

«Ήταν από τις μετρήσεις που εξέπληξαν τους ιδιοκτήτες», σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη.

Ακόμη, αν έχετε παλιό ψυγείο, καίτε περισσότερο ρεύμα: «Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία μπορεί να μην χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα», σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb