The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Μπορεί κανείς να εθιστεί... στη γυμναστική;

Τι λέει η επιστήμη


Δημοσίευση ΝΟE 29, 2015

Μπορεί κανείς να εθιστεί... στη γυμναστική;

Μήπως η άσκηση σας έχει γίνει απαραίτητη καθημερινά και γυμνάζεστε υπερβολικά; Να ξέρετε πως αυτό ίσως να οφείλεται στον εθισμό που έχει δημιουργηθεί, ο οποίος βέβαια δεν είναι και πολύ γνωστός, παρακάτω όμως μπορείτε να διαβάσετε τα συμπτώματα, τα αποτελέσματα, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Τι ακριβώς είναι όμως αυτός ο εθισμός; Πρόκειται για την ανθυγιεινή εμμονή με την άσκηση και το fitness, η οποία είναι συνήθως συνέπεια του προβλήματος που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με την εικόνα του σώματός του, καθώς και των διατροφικών διαταραχών, ενώ τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει δεν διαφέρουν και τόσο από εκείνα των άλλων εθισμών. Το άτομο κολλάει με αυτήν τη συνήθεια και αναγνωρίζει πως αυτό που κάνει τον/τη βλάπτει, παρ' όλα αυτά όμως, συνεχίζει να το κάνει. Η άσκηση είναι υπεύθυνη για την έκκριση ορισμένων χημικών ουσιών στο νευρικό σύστημα, τα οποία προκαλούν με τη σειρά τους αίσθημα ευχαρίστησης ή ανταμοιβής, επομένως ο εθισμός αφορά αυτά τα συναισθήματα.

Το αποτέλεσμα προφανώς και είναι η υπερβολική απώλεια κιλών, μαζί με όλα τα θέματα υγείας που τη συνοδεύουν.

Όπως και η χρήση ναρκωτικών, έτσι και η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και ενδορφινών, ενώ όταν η άσκηση σταματά, οι ουσίες αυτές εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα το άτομο να πρέπει να γυμναστεί περισσότερο, ώστε ο οργανισμός του να παράγει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες των εν λόγω ουσιών.

Στην αρχή μπορεί να είναι η επιθυμία για ένα ωραίο κορμί, όμως σε συνδυασμό με κάποια διατροφική διαταραχή, η εμμονή με την άσκηση είναι πιθανή κατάληξη, ενώ στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει και κάποια σωματική δυσμορφία. Από τον εθισμό αυτό κινδυνεύουν κυρίως όσοι πιέζονται να έχουν ένα γυμνασμένο σώμα, καθώς και εκείνοι που θέτουν πολύ ψηλά τον πήχυ.

Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, το 15% των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στην άσκηση έχουν και εθισμούς όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, ενώ το 25% έχει παράλληλους εθισμούς όπως το σeξ ή η καταναλωτική μανία.

Επιπλέον, κάποιες φορές πρώην χρήστες ναρκωτικών ή αλκοολικοί στρέφονται στη γυμναστική, ώστε να καλύψουν το κενό των προηγούμενων εθισμών τους.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συγκεκριμένου εθισμού είναι το αίσθημα ενέργειας μετά την άσκηση, το στερητικό σύνδρομο που μπορεί να εμφανίσει το άτομο αν δεν γυμναστεί για λίγες ημέρες, η ακατανίκητη επιθυμία για άσκηση, η μειωμένη κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για άσκηση, αλλά και η αδυναμία ελάττωσης του χρόνου γυμναστικής.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι κάτι πάει στραβά, όμως επειδή λόγω του εθισμού τους η κοινωνική τους ζωή αρχίζει να καταρρέει, τότε καταλαβαίνουν πως ίσως έχουν πρόβλημα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή να κρατήσει ένα ημερολόγιο με το πρόγραμμα γυμναστικής του, ώστε να διαπιστώσει αν όντως είναι εθισμένος. Σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος, απαιτείται μεγάλος αυτοέλεγχος, ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb