The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

Έρευνα: Σε ποια χώρα ζουν καλύτερα οι ομοφυλόφιλοι και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΜΑΡ 17, 2018

Έρευνα: Σε ποια χώρα ζουν καλύτερα οι ομοφυλόφιλοι και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα μελέτης που διεξήγαγε ο Έλληνας ψυχολόγος, Παρασκευάς Πέτρου, του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ μαζί με τον Ρίχαρντ Λέμκε του γερμανικού Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς. Οι δύο επιστήμονες αξιολόγησαν τις Ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις συνθήκες ζωής για τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφυλους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις 75.300 ατόμων από 44 χώρες, σε μια online έρευνα (Gay Happiness Monitor), πάνω σε ερωτήματα για τις αρνητικές προσωπικές εμπειρίες στην κάθε χώρα και τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Δανία, ως η "καλύτερη" χώρα για να διαμένουν γκέι και μπάι. Εκεί, έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, λιγότερες δυσάρεστες εμπειρίες και αντιμετωπίζουν τα λιγότερα εμπόδια από τον τρόπο ζωής και έκφρασης της σεξουαλικότητάς τους.

Μετά τη Δανία, (με βαθμολογία 4,38) ακολουθούν από πολύ κοντά στη δεύτερη θέση η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο (4,37 και οι δύο). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Ολλανδία (4,34), η Ελβετία (4,32), η Νορβηγία (4,25), η Σουηδία (4,25), η Φινλανδία (4,20), η Αυστρία (4,12) και η Γερμανία (4,03).

Από την Ελλάδα απάντησαν στην έρευνα 2.847 άνθρωποι (το 3,3% του συνολικού δείγματος) και, με βάση τις απαντήσεις τους, η χώρα μας βαθμολογείται με 3,36. Έτσι βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης. Γειτονικές χώρες έχουν χειρότερη βαθμολογία, όπως η Ιταλία (3,29), η Βουλγαρία (3,25), η Κύπρος (3,16) και η Τουρκία (2,96).

Από όσους Έλληνες απάντησαν, το 16% ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί λεκτικές επιθέσεις (έναντι 10% στην πρώτη Δανία και 23% στην τελευταία Σερβία), το 4,4% δέχθηκαν απειλή σωματικής βίας (έναντι 3,2% στη Δανία και 11% στη Σερβία), ενώ το 1,7% υπέστησαν μικρή σωματική βία και το 0,8% μεγάλη βία. Τα αναφερόμενα ποσοστά σωματικής βίας (μικρής ή μεγάλης) στην Ελλάδα είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη, χαμηλότερα και από τα αντίστοιχα στην πρώτη Δανία, που είναι 3% και 2,4% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το γενικό κοινωνικό κλίμα και την εθνική ανεκτικότητα απέναντι στους «γκέι» και τους «μπάι», η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,71 έναντι 7,25 της πρώτης Δανίας και 1,82 της τελευταίας Σερβίας.

Στο τέλος της λίστας ως "χειρότερες" χώρες αναδεικνύονται η Σερβία και Μαυροβούνιο με βαθμό 2,45. Τη χειρότερη πεντάδα συμπληρώνουν αποκλειστικά βαλκανικές χώρες: το Κόσοβο (2,46), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2,56), η Αλβανία (2,58) και η ΠΓΔΜ (2,64).

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Culture, Health and Sexuality», βαθμολόγησαν κάθε χώρα με βάση μία κλίμακα από το μηδέν έως το έξι. Βασικά κριτήρια ήσαν το γενικότερο κοινωνικό κλίμα σε μια χώρα απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους, ο βαθμός ανεκτικότητας και προσωπικής αποδοχής τους από τους γύρω τους, καθώς επίσης το αν δέχονται λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις.

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb